bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

Dit verandert er in 2024 voor jouw hypotheek

14 december 2023

Aan het begin van ieder jaar veranderen de hypotheekregels. Voor 2024 hebben we de belangrijkste wijzigingen voor je op een rij gezet. Goed om te weten: vooral de aankoop van een duurzame nieuwbouwwoning wordt aantrekkelijker in 2024!

Energielabel belangrijk voor maximale hypotheek

Een belangrijke wijziging: het energielabel gaat in 2024 een grote rol spelen in de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Koop je een duurzame woning, dan kun je afhankelijk van het energielabel meer lenen. Een nieuwbouwwoning heeft standaard minimaal energielabel A+++, wat betekent dat je € 20.000,- extra kunt lenen bovenop je maximale hypotheek. Het is namelijk verantwoord om het bedrag dat je bespaart aan energielasten extra te besteden aan je hypotheek.

Meer weten over jouw mogelijkheden? Informeer bij

LIV Hypotheken & Verzekeringen

Extra lenen voor energiebesparende maatregelen

Vanaf 2024 kun je extra hypotheek krijgen om energiebesparende maatregelen uit te voeren. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van het energielabel, bij nieuwbouwwoningen met label A+++ is dit € 10.000,-.

Omdat je bij een duurzame woning aanzienlijk meer kunt lenen, is de verwachting dat woningen met een hoger energielabel ook sneller toenemen in waarde. Het is nu al zo dat duurzame woningen sneller en tegen een hogere prijs worden verkocht dan woningen met een minder goed energielabel. Deze verschillen zullen naar verwachting alleen maar toenemen. Een nieuwbouwwoning is dus een verstandige aankoop met het oog op de toekomst.

Nationale Hypotheek Garantie bereikbaarder

De grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) wordt per 1 januari 2024 verhoogd van € 405.000,- naar € 435.000,-. Leen je ook geld voor energiebesparende maatregelen, dan is het mogelijk om tot € 461.100,- te lenen met NHG.

Deze verhoging maakt NHG toegankelijker voor veel mensen. Met NHG ben je financieel beschermd bij betalingsproblemen. Ook kom je met NHG bij veel banken in aanmerking voor rentekorting.

Meer lenen ondanks striktere hypotheeknormen

In 2024 worden de hypotheeknormen iets strikter. Er wordt namelijk rekening gehouden met de gestegen inflatie bij het bepalen van het percentage van je inkomen dat je mag besteden aan de hypotheek. Anderzijds voorziet het Nibud een gemiddelde loonstijging van 5,2% in 2024. Op basis hiervan kunnen werkende mensen gemiddeld tot circa € 10.000,- meer lenen.

Voor AOW-gerechtigden verwacht het Nibud in 2024 een indexering van 2,1%. Dit betekent dat ook AOW-gerechtigden volgend jaar tot ongeveer € 10.000,- meer kunnen lenen.

Extra hypotheek voor alleenstaanden

Naar verwachting kunnen alleenstaanden met een inkomen vanaf € 26.000,- in 2024 zo’n € 16.000,- extra lenen bovenop de maximale hypotheek. Zo heeft deze groep meer kansen op de woningmarkt.

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting

Als koper van een woning betaal je een eenmalige belasting: de overdrachtsbelasting. In 2023 is dit 2% van de woningprijs. Starters hebben echter vrijstelling voor het betalen van overdrachtsbelasting. In 2023 ben je een starter als je jonger dan 35 jaar bent en een woning van maximaal € 440.000,- koopt. In 2024 wordt dit verhoogd naar € 510.000,-. Je kunt dus een duurdere woning kopen en nog steeds gebruikmaken van de startersvrijstelling.

Bekijk de laatst

beschikbare woningen