bus auto fiets
Menu
Terug naar nieuws

Filmnamen straten Zuiderveld

13 november 2018

Wie denkt aan alle bedrijvigheid die straks komen gaat, vergeet bijna dat bij de totstandkoming van een nieuwe wijk meer komt kijken dan het bouwen van huizen alleen. Zo is al in 2014 bij raadsbesluit vastgesteld dat op de straatbordjes in Zuiderveld de namen van (internationale) filmregisseurs zouden komen.

Criteria

Begin dit jaar heeft het college zich gebogen over de definitieve naamstelling in de ‘filmwijk’. Daarbij is gekeken naar een aantal criteria. Eén: gekozen regisseurs moeten over het algemeen bekend zijn bij het (middel)grote publiek. Twee: hun werk is nog steeds van invloed op de populaire cultuur in Nederland. En drie: ze moeten minimaal tien jaar geleden zijn overleden.

Drie Oscarnominaties

In eerste instantie ontbraken vrouwelijke regisseurs op de lijst, mede op basis van het derde criterium, maar die beslissing is teruggedraaid. De twaalf mannelijke regisseurs in Zuiderveld krijgen straks gezelschap van één vrouwelijke collega: Nora Ephron (1941-2012). En toegegeven: de in New York geboren Ephron heeft absoluut haar sporen verdiend. Zo maakte ze naam als regisseur van de romantische films ‘Sleepless in Seattle’, ‘You’ve got mail’ (beiden met Tom Hanks en Meg Ryan) en ‘Julie & Julia’ (met Meryl Streep). Ook schrijven kon afgestudeerd journaliste Ephron als de beste. Ze maakte scripts voor de succesvolle films ‘Heartburn’ en ‘Cookie’. Ook was ze verantwoordelijk voor het scenario van ‘When Harry Met Sally’. De cultklassieker leverde Ephron de tweede van in totaal drie Oscarnominaties op en droeg zeker bij aan het verwerven van een eigen straat in Zuiderveld.

Op de Set

Wie straks door Zuiderveld rijdt, loopt of fietst komt letterlijk op iedere straathoek een filmer van naam en faam tegen. Voor de centrale straat door de buurt is de overkoepelende term ‘Op de Set’ gekozen. Toepasselijker kan niet, want de straat verbindt alle afzonderlijke regisseurs met elkaar. Naast de Nora Ephronstraat zijn dat de John Fordstraat, Federico Fellinistraat, Alfred Hitchcockstraat, Frits Langstraat, David Leanstraat, Sergio Leonestraat, Jacques Tatistraat, Orson Wellesstraat en Billy Wilderstraat. Om de vindbaarheid in de wijk te vergroten, krijgen ook de drie brede groenstroken een regisseursnaam. Mensen kunnen straks heerlijk recreëren in het Ingmar Bergmanpark, Bert Haanstrapark en Fons Rademakerspark. 

Wonen op de Set

Je kunt je voorstellen dat we bij het kiezen van onze projectnaam 'Wonen op de Set' ons hebben laten inspireren door de bovenstaande informatie en dat we staan te trappelen om van start te gaan. Zodra we weer meer nieuws hebben over de voortgang zullen we dit direct laten weten! 

Bron artikel: https://www.waalsprong.nl/algemeen-nieuws/straatnamen-zuiderveld-genoemd-naar-filmregisseurs/ 

Sluit en geef nog een woning op
{{interestList.plots.length}}
{{plot.PlotNr}}. {{plot.PlotType}}

Tip:
Voeg meerdere
woningen toe